Разкажи ми

„Разкажи ми: Аудио/визуални записи на приказки, разкази и стихове за деца със специални образователни потребности“

е проект, който адресира факта че някои деца на възраст около 10 години по една или друга причина (зрителни увреждания, дислексия) не могат или се затрудняват да четат. Според редица изследвания това, точно в тази възраст, е причина за сериозно изоставане не само в грамотността, но и в социализирането. Ние смятаме че ако тези „нечетящи“ деца имат възможност чрез слушане и/или гледане да се докоснат до съвременна българска детска литература, това ще им помогне да бъдат в крак със съвременността, да се социализират и да преживеят усещането за съпричастност и себеизразяване, което литературата ни дава.

Ние се „поровихме“ сред познатите и непознатите книги за деца, сред забравени автори като Янаки Петров и любими произведения като „Котешки истории“ на Валери Петров от 1964 г., сред продукцията на най-новите авторски издателства като „Точица“ и „Рибка“, свързахме се с детски автори като Виктор Самуилов, с наследниците на братя Мормареви.

Благодарение на тяхното съгласие за сътрудничество ние можем да разчитаме на един отличен подбор от качествена и уникална българска литература за деца, която включва както най-нови автори и произведения, така и любими такива от 20 век.

Въпреки бума на детска литература от български автори през последните 10 години, техните произведения остават по най-долните рафтове на книжарниците. Поради липсата на преса, критика и обществено валидна преценка, (освен пазарната, при която огромно предимство имат известните имена и ярки корици) десетки автори и произведения остават в най-добрия случай „нишови“, а голям процент от тях просто потъват до стойността на хартията си. Ние искаме да подберем – заедно с редактори, педагози и самите деца – автори и произведения от най-новата българска литература за деца и да им дадем глас и образ. По този начин вярваме че създаваме още един мост между изкуството и децата, които не могат да четат, както и с тези, които живеят в чужбина, и с тези, които просто предпочитат да слушат, вместо да четат.

Към уеб-сайта на „Разкажи ми…“

Към Facebook страницата

Към YouTube канала

 

В проекта участват:

Актьори: Линда Русева, Ицхак Финци, Ани Вълчанова, Бернарда Береану, Сотир Мелев

Педагози: Силвия Иванова;

Автори: Виктор Самуилов, Валери Петров (наследници), Братя Мормареви (наследници), Зорница Христова, Яна Якова, Катя Антонова, Сотир и Пенко Гелеви, Янаки Петров (наследници), Иван Теофилов и много други;

Музиканти: Нели Стойчева;

Екип продукция: Калина Гарелова, Яна Сарандева, Ася Попова, Иво Спасов, Стоил Вътев

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.