Разкажи ми

 

„Разкажи ми: Аудио/визуални записи на приказки, разкази и стихове за деца със специални образователни потребности“

е проект, който адресира факта че някои деца на възраст около 10 години по една или друга причина (зрителни увреждания, дислексия) не могат или се затрудняват да четат. Според редица изследвания това, точно в тази възраст, е причина за сериозно изоставане не само в грамотността, но и в социализирането. Ние смятаме че ако тези „нечетящи“ деца имат възможност чрез слушане и/или гледане да се докоснат до съвременна българска детска литература, това ще им помогне да бъдат в крак със съвременността, да се социализират и да преживеят усещането за съпричастност и себеизразяване, което литературата ни дава.

Въпреки бума на детска литература от български автори през последните 10 години, техните произведения остават по най-долните рафтове на книжарниците. Поради липсата на преса, критика и обществено валидна преценка, (освен пазарната, при която огромно предимство имат известните имена и ярки корици) десетки автори и произведения остават в най-добрия случай „нишови“, а голям процент от тях просто потъват до стойността на хартията си.

„Поровихме“ сред познатите и непознати книги за деца, сред забравени автори като Янаки Петров и любими, по-стари и чисто нови детски автори, като Валери Петров, Виктор Самуилов, Иван Теофилов, Теодора Яна Якова, Катя Антонова, Зорница Христова, Сотир и Пенко Гелеви, братя Мормареви  и мн.др., сред продукцията на най-новите авторски издателства като „Точица“ и „Рибка“, но и на утвърдени такива като „Просвета“.  Ние подбрахме – заедно с редактори, педагози и самите деца – автори и произведения от най-новата българска литература за деца, както и любими такива от 20 век, дадохме им глас и образ. По този начин вярваме, че създаваме още един мост между изкуството и децата, които не могат да четат, както и тези, които живеят в чужбина, а и тези, които просто предпочитат да слушат, вместо да четат.

Към уеб-сайта на „Разкажи ми…“

Към Facebook страницата

Към YouTube канала

 

В проекта участват актьорите:

Линда Русева, Ицхак Финци, Ани Вълчанова, Бернарда Береану, Сотир Мелев

Педагог: Силвия Иванова;

Музика: Нели Стойчева, музикален педагог за незрящи певци-музиканти  и нейната формация „Студио Миракъл“

Уеб дизайн и мултимедия: Ася Попова

Видео и анимация: Стоил Вътев

Благодарим за специалното съдействие на издателство „Просвета“, както и на графичния дизайнер Кристина Костова, създател на  специалния шрифт Adys Font за хора с дислексия, с който са изработени всички наши материали по Проекта.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.