Археологията като съдба – Магдалина Станчева

Археологията като съдба – дигитализация и популяризиране на архива на Магдалина Станчева

 

Снимка: Дневник от разкопките при х-л “Рила”, София, 1960. Личен архив М.Станчева, magdalinastancheva.net

Проектът представлява дигитализация на личния архив на ст. н. с. Магдалина Станчева за сайта magdalinastancheva.net. Архивът съдържа изследователски и научно-популярни текстове и фотографии, както и дневници от проучвателните разкопки в центъра и покрайнините на София, незавършена автобиография, интервюта, писма и бележки, редица публикации на чужди езици, както и Археология за деца. Целта на проекта е осигуряването на широк достъп до материали от архива и популяризиране на дейността на Магдалина Станчева.

 

Снимка: М.Станчева с чуждестранна делегация в подлеза на Ларгото, София, личен архив, magdalinastancheva.net

Магдалина Станчева (1924 – 2014 г.) е български учен археолог, дългогодишен уредник в Музея за история на София, с изключителен принос за спасяването от унищожение и заличаване на редица археологически обекти, и тяхното внедряване в градската среда. Наричана още “пазителка на тайните на София”, в продължение на повече от 32 години Магдалина Станчева се посвещава на каузата за съхранение на културното ни наследство и неговото популяризиране в световен мащаб.

Носителка е на много отличия и награди, включително на званието Почетен гражданин на София за цялостен принос. От началото на 1970-те години е делегат на Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) в Париж. Членува в Комитета за световно културно наследство на ЮНЕСКО и шест години е негов вицепрезидент. Преподава в СУ „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия и Нов български университет, където през 1990 г. създава програмата „Културно наследство“ и води курсове до 2004 г.

Снимка: М.Станчева, личен архив, magdalinastancheva.net

 Личното верую, което Магдалина Станчева отстоява през целия си професионален живот, е че не е достатъчно археологическите находки да бъдат разкрити и описани, те трябва да бъде включени в градския живот, да станат достъпни и разбираеми за гражданите. Следвайки нейния пример, искаме не само да съхраним и запазим нейното огромно наследство, като го дигитализираме и организираме в собствено пространство, но и да го направим достъпно за широката и професионалната общественост у нас и в чужбина. Проектът ще отвори възможност за партньорство на местно и международно ниво с представители на туристическата индустрия, като предостави автентичен и любопитен материал за съществуващи и нови градски маршрути.

 

Снимка: М.Станчева като млад археолог на разкопки, личен архив, magdalinastancheva.net

Източник: ФБ-страницата ”Под паважите на София”©1002Productions, 2019г

Проектът “Археологията като съдба” цели да предизвика широк културен отзвук, предоставяйки достъп до нов културен продукт, който да обогати и подпомогне общуването на гражданите и посетителите на столицата с историята на София. Той е представен във Фейсбук чрез документалната поредица “ПОД ПАВАЖИТЕ НА СОФИЯ” – разказ в снимки и цитати от архива на Магдалина Станчева за знакови случки и любопитни детайли от разкриването на емблематични археологически обекти на територията на София.

Проектът се осъществява в сътрудничество с Нов Български Университет и е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

 

 

 

 

 

Партньори

http://magdalinastancheva.net/bg_biography.php

  • НБУ – инициатор на проекта „Събуждане на паметта за Магдалина Станчева“, съвместно с Националния исторически музей и Министерство на културата. Специални благодарности за сътрудничеството в изпълнение на проекта ни “Археологията като съдба- дигитализация на архива на М.Станчева” към Веселина Василева от НБУ, създала официалните сайтове на Вера Мутафчиева, Богдан Богданов и Райна Кабаиванска

www.rainakabaivanska.net
www.bogdanbogdanov.net
www.veramutafchieva.net

Източник: http://bnr.bg

БНР – В студиото на Валентина Михайлова “Артефир”, Програма “Христо Ботев”, Калина Гарелова представи детайли за проекта и личността на археоложката: “Магдалина Станчева – пазителката на старините под София”

http://bnr.bg/hristobotev/post/101126209/magdalina-stancheva-pazitelkata-na-starinite-pod-sofia (31.05.19)

По наша инициатива Програма “Христо Ботев” създаде и излъчи в 4 седмични предавания поредицата „Археологията и градът. Под паважа на София“, с водещи Венета Гаврилова и Милена Лекова (“Радиоенциклопедия. Ефир “Знание”)

  1. http://bnr.bg/hristobotev/post/101127687 (06.19, автор: Венета Гаврилова)
  2. http://bnr.bg/hristobotev/post/101130688 (06.19, автор: Венета Гаврилова)
  3. http://bnr.bg/hristobotev/post/101139910 (07.19, автор: Милена Лекова)
  4. http://bnr.bg/hristobotev/post/101140019/arheologiata-i-gradat-pod-pavaja-na-sofia-ostankite-i-gradat (04.07.19, автор: Милена Лекова)

На делото на тази ярка личност и забележителен учен беше посветено и едночасовото предаване на Митко Новков “Магдалина Станчева: археология в центъра на София” – от поредицата “Премълчаната История” на Ефир “Знание”, Програма “Христо Ботев”

http://bnr.bg/post/101134130?fbclid=IwAR3dQ8nZsnGcSRy_12zzAOoE0fbiMc2oi6sJyk8vx8rMPfdeXs9JvrRjZh0 (19.06.19, автор: Митко Новков)

Архивният Фонд на БНР предостави и уникални документални материали за кампанията ни по популяризиране на проекта.

Благодарим също така на:

  • Фондация “Синергиа” – партньор в представянето на достъпно съдържание от сайта на Магдалина Станчева. https://synergia-foundation.org/en/
  • Жанет Митева и гл. ас. д-р Боян Думанов, които ни помогнаха да различим базилика от крепостна стена и Плиска от Обеля във фотографиите на Магдалина Станчева!
  • “Фото-архив Тодор Славчев ” и лично на внучката на доайена на фото-репортерската професия у нас, Яна Узунова, за предоставените документални кадри от архива на Тодор Славчев, www.photoarhiv-todorslavchev.com

Разрушеното застрахователно дружество Балкан

Снимка: Тодор Славчев, www.photoarhiv-todorslavchev.com

 

© 1002 Productions

За нас като продуцент проектът “Археологията като съдба” е възможност да създаваме мостове между новите медии и паметта за културното ни наследство. Да потърсим в съвременен контекст кои хора ни вдъхновяват, какви са били техните идеи и методи. И да направим тези находки достъпни, да ги поставим адекватно на новите платформи и в новите медии.

Специално аудио форматът е един от новите начини, по които съвременният човек пренарежда времето и възможностите за възприемане и научаване. Но освен това ние го избрахме, защото той дава възможност и на възрастни хора да се опрат на навиците за слушане (на радио), да преодолеят спънки на зрението и да се свържат със света на младите.

Затова създадохме аудио биографията на Магдалина Станчева “Под паважите на София”, както и редица аудио статии и откъси с любопитни детайли от архивите на “пазителката на тайните на София” тук.

 

 Снимка: личен архив, magdalinastancheva.net