Връзките ми с Папата (откъс от книгата „Късчета от пъзела“)

„ВРЪЗКИТЕ МИ С ПАПАТА“

Действието се развива в Пловдив, а герой е дядо Елиас, известен като бай Илия – всепризнат „див петел и пиперлия“. Става въпрос и за нунция Ронкали, който спасил изтърсака на семейството от Испанския грип през 1918 г. И за „изумителните филологически конструкции“ на баба им, говореща на смесица от идиш, български, немски и румънски. Но в средата и същината на този разказ е табладжийската тайфа, сред която „царяло безмилостно шегобийско равноправие“ и която се събирала всеки ден в кафенето на Селим.

Освен дядо ми в нея членували един немец – диригент на салонен оркестър, католическият свещеник патер Петър – павликянин от околните села, часовникарят Хачик Гарабедян и вече споменатият Селим.“

„Паметта запазва смешното“ смята Еди Шварц. В неговата книга има 16 разказа със семейни истории, легенди и вицове. Печатното издание от 1995г. отдавна е изчерпано и се намира само в частни библиотеки. Но спомените на Еди Шварц – по мъжки пестеливи и по детски спонтанни, смешни и трогателни – оживяват отново, разказани от Ицко Финци в аудиокнигата „Късчета от пъзела“ ( тук ).

Снимка: Ронкали и Цар Борис III
Източник: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/

Нашите книги